Bojiš li se slobode?

Bojiš li se slobode? Bojiš. Jer šta bi ostalo kad bi ti oduzeli sve ono što trenutno ‘posjeduješ’, i što voliš i što ne voliš? Šta bi se desilo kad bi ti oduzeli tvoj identitet, tu gomilu oznaka kojima sa proglašen ili za najboljeg ili za najgoreg, sa imenom i prezimenom, titulom, vlasništvom, uhodanim ritmom? Šta bi, zaista, bilo kada bi se oslobodio svega onoga što te tišti ili što ti misliš da je problem? Kada bi ostao bez svega i dobio šansu da sve oko sebe i samog sebe sagradiš po toj idealnoj mjeri? Šta bi ti sa tom slobodom? Vjerovatno ništa. Ili malo. Jer si postao rob navike, uvučen u sistem, zaokupljen, otete pažnje, bez imalo mira da da okreneš sebi i poslažeš stvari u svoju korist. Zapleo si se u mrežu moranja, kopiranja, trke, zavidnosti, ispunjavanja svih onih projekcija tvoga društva koje obavljaš kao na traci, zaboravljajući sebe u međuvremenu i gurajući onu svoju istinsku želju sve dalje i dalje. Upleo si se jer ne znaš šta bi od slobode, šta bi radio, kako bi živio, na koju bi se stranu okrenuo. Zato si odabrao onu koju je najlakša, onu koju su ti drugi odabrali.

Zbilja, znaš li ti šta bi sa tom slobodom koju potajno želiš, a koje se bojiš? Onda kada sa sebe odbaciš sve okove mišljenja koja su ti natovarili na leđa, i okreneš se onoj svojoj istinskoj želji ili željama koje nikad ne prestaju. Bi li imao hrabrosti da se prepustiš, vjerujući da postoji nešto što te vodi i da će se sve biti baš onako kako si zamislio, bez sumnje da tvoj život ima neku svrhu, onu nacrtanu dušom, a ne bezumnim traganjem za zadovoljavanjem uslova i slikanjem slika koje će se samo drugima svidjeti? Sloboda je ta nesputanost u istraživanju života, povinovanje vlastitim željama i kreaciji, praćenje tog impulsa koji ti nepogrešivo pokazuje gdje je tvoj put i gdje se najviše osjetiš živim. Sloboda je to tvoje originalno mišljenje, taj rad tvoga uma i tijela, tvoje stvaranje, tvoj otisak u stvaranju čitavog svijeta. Sloboda nije to što su ti rekli da je najbolje za tebe. To nije život koji ti je već isprogramiran, niz šablona poredanih do kraja tvoga fizičkog prisustva na planeti. Sloboda je to da budeš ono što želiš pod uslovima pod kojim želiš. Da budeš i da budeš to sve više.

Ali ti se bojiš slobode, odriješenih ruku, mogućnosti beskonačnog istraživanja života i svih njegovih nepredvidivosti jer se bojiš nepoznatog. Sloboda je i prepuštanje nepoznatom uz čvrstu vjeru da je sve dobro i da će uvijek biti dobro i da te neka viša energija čuva tvom putu. Sloboda je da odabereš da budeš slobodan. Najprije u svome načinu razmišljanja, a odatle i u samom odabiru kako ćeš izgraditi svoj život, šta ćeš poželjeti i šta napraviti od sebe. Sloboda je prepuštanje bujici različitih doživljaja, življenje života, sada i ovdje, bez straha, bez bježanja od samog sebe, bez potrebe da se opravdavaš i braniš što si to što jesi. Sloboda je da kreiraš svaki dan na unikatan način. Da stalno i iznova biraš novo, drugačije, uzbudljivije, ono gdje te srce vuče, onu istinsku inspiraciju koja dolazi iz dubine tvoga bića, jer je to tvoj pravi poziv na život. Sloboda je prostranstvo u koje ti ne želiš jer se bojiš njegove neograničenosti, i uspjeha i neuspjeha, to je jedno polje mogućnosti na kojem ti je sve na dlanu. Samo kad bi se usudio da budeš to što jesi. Slobodan. Onakav kakav si rođen.

AUTHOR: Asim Bešlija