Promo film ‘Budi inspiracija’

Stotine mladih iz regije, desetine gradova, odlična energija i izvrsne ideje. Sve je to stalo u 15 mjeseci projekta ‘Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija’ u kojem su učestvovali učenici srednjih škola iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući Američkoj agenciji sa međunarodni razvoj – USAID te implementatoru projekta Nacionalnom demokratskom institutu, kao i partnerskim organizacijama, Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) i Fondaciji INFOHOUSE, mladi su dobili prostor, vrijeme i slobodu da svojim kreativnim idejama stvore svoju viziju Bosne i Hercegovine. I to rješavanjem konkretnih društvenih problema.

Na završnoj konferenciji projekta u Sarajevu naglašeno je da je svrha projekta upravo bila ovo  – da osnaži i mobilizira mlade kako bi postali snaga za pomirenje i poboljšali uzajamno razumijevanje širom zemlje. Dva glavna cilja projekta su bila da se podstakne pomirenje mladih na nivou lokalnih zajednica i da se osnaže grupe mladih ljudi, koji bi vodili javne kampanje koje se suprotstavljaju retorici etničkih podjela.

Više od 320 mladih ljudi je učestvovalo u samom projektu dok je njih više od 270 podržalo njegove aktivnosti. Ovo ukupnu brojku dovodi do više od 600 mladih učesnika. Kroz projekt su provedene različite aktivnosti koje su osnažile mlade lidere na putu pomirenja i kreiranja vizije njihove vlastite  i budućnosti njihove domovine.

Ovaj promo film o završnoj konferenciji projekta producirao je Kreativni tim 4KA.

AUTHOR: Asim Bešlija