Pronađite i sačuvajte vlastiti mir

Mir, razum, svjesnost trenutka i vaša reakcija na njega su najvažniji. Ako izgubite tlo pod nogama, zbog momenta u kojem trenutno jeste, a takvih momenata u životu uvijek ima i uvijek prolaze, onda ste izgubili najvažniji kompas. Ništa nije važnije od pronalaska i čuvanja vlastitog mira. Svako za sebe, na svoj način. Ne postoji univerzalni obrazac, postoji lični pristup. Baš onako kako birate muziku, hranu, putovanja i drugo. Dakle, vi birate. Vi birate kako ćete reagirati u svakoj situaciji – sa kontrolom ili bez kontrole. Vi birate strah ili smirenost.
I ako upratite svoje reakcije, znat ćete jeste li u miru ili ste poneseni masovnim reakcijama, jeste li osvjestili gdje se nalazite. Mir ne znači da nema straha, brige, neizvjesnosti ili sličnih stanja niske vibracije, nego znači da ćete ih brže proživjeti i ostaviti iza sebe. Trajaće momenat.
I sve se svodi na to u šta vi istinski vjerujete – u suštinski nešto dobro ili u suštinski nešto loše. Sve u što vjerujete pretvarate u vlastitu stvarnost. Vjerovanje u strah, donosi više straha, vjerovanje u neimaštinu donosi više neimaštine, vjerovanje da je sve loše za neko više dobro, to dobro i donosi.
Svaku krizu ili ono što tako doživljavamo, prilika je da zaronimo u sebe i pozabavimo se unutrašnjim prilikama, emocionalnom navigacijom kojom doslovno stvaramo svoj život. A, svako svoj život živi da bi se u konačnici osjećao bolje. Cilj je – osjećati se dobro! Osjećati se dobro kad zaradiš platu, kupiš auto, otputuješ, pojedeš dobar obrok, pogledaš film, odspavaš, itd.
Zato, da bi privukli dobro, bez obzira na realnost, naš ultimativni zadatak je osjećati se dobro sada i ovdje, u miru. Tako što ćete odabrati šta jedete, šta slušate, koga slušate, šta gledate, je li se molite, meditirate, smirujete, trenirate. Onda vlastiti mir širite ne samo u sebi i za sebe, nego i prema drugima. Onda je naša zajednička energija usmjerena ka nečem još boljem od onoga što smo doskora iskusili. Jer upravo tome služe ovakve situacije u kojima se trenutno nalazimo. Prelaz u nešto bolje. Poželjeli smo i ispunjenje želje je u toku. Iako mi to još ne vidimo! Ali to za početak nije ni bitno ako smo u miru i svjesno prihvatili sadašnji trenutak.
AUTHOR: Asim Bešlija