Dopusti životu da teče

Kada si zadnji put osjetio istinski slobodan tok vlastitog života? Bez da si bio u grču oko toga kako će se stvari razviti, šta će biti sutra, bez brige i scenarija kako nešto mora da izgleda? Kada si zadnji put opušteno zaplovio svojim mislima, uživao u svome tijelu i pustio stvarima da se razvijaju same od sebe? Onda kada nisi ništa više  mogao uraditi od onoga što je fizički moglo da se uradi. Znam, davno je to bilo. Sve ostalo može se upisati i anale stresa i pokušaja da se golim rukama napravi nešto što sa takvom energijom napraviti ne možeš. Jer previše vučeš i guraš i misliš da ćeš na taj način sve dovesti u red, a nekako uvijek ne dobiješ baš ono što želiš, u bilo kojoj formi. I onda još jedna epizoda stresa i tako ukrug. Valjda nekako do kraja života. I onda kažeš da stvari ne idu, da ti je takva sudbina, preklinješ taj život u kojem vlastitim rukama ne možeš napraviti ono što nekome drugome ide od ruke. Kao da magičnim štapićem dotiče stvari i pretvara ih u ispunjenje želja.

A, formula je najčešće vrlo jednostavna. Opusti se, očisti iznutra, odvrni muziku, udahni duboko, prošetaj, potrči, pogledaj nešto što misliš da je lijepo. Pokušaj se nekako uživiti u ovo ovdje i sada sa najboljim željama za ono sutra. Budi dio ovoga toka. U svakom danu nađi nešto lijepo tj. pokušaj u svemu što se zbiva naći neku ljepotu i prirodnost, shvatiti to kao dio plana, dio tvoga života, nešto što si morao iskusiti i što nije tvoj vječni zatvor. Jer stvari se mijenjaju, život je stalna promjena i samo se trebaš prepustiti tom toku znajući da ono što je tvoje te sigurno neće zaobići. Znajući i to da ćeš na kraju ipak dobiti sve ono što si zamislio, a da brzina zavisi samo od toga koliko si zabrinut, koliko napet, kolika te je tegoba obuzela jer toga nečega nema pa nema. Dakle, opusti se. I umjesto uzvodno, hajde malo plivaj nizvodno, pa vidi šta će se desiti. Probaj tu priču nekako pričati na drugačiji način, obrni ploču i gledaj na život na drugi način. I gledaj, samo gledaj šta će se dešavati. Osjeti tu energiju koja će ti sigurno izmijeniti život. Na način koji nisi mogao ni zamisliti.

Nemaš ti šta izgubiti ako se opustiš. Jer tu gdje jesi sada svakako nemaš što to što želiš da imaš. A, ovako, imaš veliku šansu da to dobiješ. Ako opet sam sebe ne zatrpaš nevjericom i sumnjom. Povjeruj životu, taj bog, univerzum, ta viša sila, čuva ti leđa, ima plan. Prepusti se bar malo i okreni tok. Uživaj u ovom momentu sada i zaplovi sa ovim brodom koji imaš. Uživaj u svim tim stvarima koje te okružuju jer su dio vremena i prostora koji će se brzo promijeniti. Sve se to dešava s razlogom, to ti je mantra. Sve je dio priče ovog nesavršenstva koje je opet savršeno po svojoj prirodi jer je takvo i trebalo biti. Sve je to za tvoje više dobro. Otvori oči i uči. Lekcije su najvažnije da bi porastao, bio bolji ti i spoznao šta ti to srce stvarno želi. Možda baš ne to što misliš da trebaš, možda nešto više na nekom drugom kraju svijeta. Opusti se, prepusti se, plovi lagano, doživi i oživi život. Tu si nakratko. Jedan tren i tvoja priča je gotova. Pa zašto je ne bi pričao baš punog srca? Onako bez potrebe da za sobom vučeš tu težinu koja te stalno drži na dnu. A, svaka priča uvijek počinje i završava u tvojoj glavi.

AUTHOR: Asim Bešlija