20 odluka za 2020-tu!

Nova godina je samo broj. I još jedna nova godina tvoga života. Stariji si, valjda mudriji i valjda još bolje znaš šta želiš, a šta ne. Trebalo bi tako. Ili ako ništa, ovo je, simbolično gledajući, neko vrijeme za restart, podvlačenje crte, pravljenje master plana, iskorak naprijed. I ako se ikad pitaš šta i kako poduzeti, odgovori na sve se kriju samo u tebi. Nema tog Djeda Mraza koji će ti uručiti te životne poklone, ukoliko ne budeš jasno i glasno znao šta želiš i ukoliko to ne bude od srca. Jer drugačije sigurno neće moći. Mašta ti stoji na raspolaganju, imaš komad papira i olovku, i doslovno možeš skicirati svoju naredne godinu dana. U varijanti da ti se ovo što si do sada živio apsolutno ne dopada. Ako to nije slučaj, onda ništa. Živi život prema ustaljenom šablonu. I znaj da ti niko nije kriv za ono na šta si sam pristao.

Ako ipak misliš da je ova ili bilo koja druga nova godina vrijeme da kreneš još više i da rasteš, onda imaš pune ruke posla. Najprije da središ samog sebe i iskristališeš svoje želje, oblikuješ ih u svojim mislima, staviš na papir i udahneš im emocije kao da su već tu. Nešto poput – baš bi bilo dobro ili kako bi bilo da. Slobodno. Osjeti se poput ushićenog djeteta koje jedva čeka poklon i zna sa sigurnošću da će ga dobiti. A, iako ne dobije taj, u redu je. Bit će sigurno neki bolji. Poigraj se. Jer šta je život nego igra. Ne shvataj ga preozbiljno jer tu si da uživaš u njemu. Da osjetiš, da se raduješ, da gledaš otvorenih očiju. Ništa ti ne stoji na putu da ga tako doživiš. Ništa osim tebe. Tako da i ovu novu godinu možeš početi tako, kao jedno začuđeno dijete koje zna svoje želje i iščekuje njihovo ispunjenje, pri tom se igrajući raznih vrsta igara. I na kraju sve bude dobro. Jer dobro je dio nas, ono što nam pripada. A, ako misliš da si ipak nemoćan, razmisli malo šta možeš sa sobom.

Za početak, možda nekih 20-ak stvari. Ili možda deset puta toliko. Jer nema ograničenja. Mašta je neograničena, a tvoje je da sanjaš o svijetu u kojem ćeš se osjećati najbolje. Za početak, možda ovako:

 1. Promijeni način razmišljanja i način na koji gledaš na stvari.
 2. Zapiši svoje konkretne želje.
 3. Izbaci iz svog života negativne stvari, uključujući ljude, beskorisne vijesti i gubljenje vremena.
 4. Čitaj, čitaj, čitaj!
 5. Motiviši se kako znaš i umiješ.
 6. Slušaj muziku koja te uzdiže.
 7. Aktiviraj svoje tijelo i ako ništa drugo – šetaj!
 8. Budi u prirodi redovno, poveži s njom i samim sobom.
 9. Zapisuj svoje misli, da vidiš kakav ti je život.
 10. Razmišljaj o svojim željama na pozitivan način.
 11. Prestani kriviti druge za svoj život. On je samo tvoja odgovornost.
 12. Uživaj u momentu i današnjem danu. To je sve što trenutno imaš.
 13. Planiraj svoj dan u detalje. Vidjećeš koliko je sadržajniji.
 14. Prestani se žaliti i počni cijeniti sve što imaš.
 15. Opusti se i pokušaj maksimalno uživati.
 16. Shvati konačno da stare priče više ne funckionišu.
 17. Ne živi u prošlosti.
 18. Odaberi da radiš ono što voliš. Za početak neki hobi.
 19. Probaj nove stvari. Makar hranu ili neki novi sport.
 20. Makar u najbliži grad.

I lista može ići sve dokle želiš. Ili možda ništa od ovoga. Poredaj stvari, zapiši, budi jasan i kreni. Ti stvaraš svoje iskustvo. Nova godina bit će samo tvoj odraz. Za početak, ako shvatiš da bi ti nešto ovako koristilo, već si napravio promjenu. To je taj prvi korak. Promijenio si način na koji razmišljaš. A, onda, budi uvjeren, gledat ćeš magiju života. Ništa ti više neće biti nedostižno. Samo pod jednim uslovom – ako vjeruješ u to. Vjera je ta koja čini čuda. Pa, zato, uvjeri sam sebe.

AUTHOR: Asim Bešlija