Sreća se krije svugdje

Gdje se krije sreća? Gdje je tražite? Kako izgleda? Je li ista za sve nas? I šta je to uopšte sreća? Odgovor na ova i sva druga slična pitanja o sreći ti ne može dati nikom osim tebe. Ništa van tebe ne može donijeti sreću. Ona se krije tamo gdje je ti nađeš, ma šta to bilo i na kojem god dijelu svijeta da je. Sreća je sve što ti odabereš da ona bude, u svakoj formi i svakom obliku, sa onakvim doživljajem koji imaš, ali najprije osjećajem ispunjenosti i zadovoljstva svim onim okolnostima koje ti gode. Ponajprije unutrašnjim mirom. Jer ništa mimo toga neće ti biti dovoljno. Svaka vanjska stimulacija kratkog je vijeka i samo ćeš tražiti više i ići u krug, tražeći da te neko ili nešto učini sretnim. A, možda si već sretan i ne vidiš to dobro. Možda sve što želiš imaš oko sebe, dok uporno pokušavaš prekopirati nečiju drugu sreću uslikanu na fotografijama sa egzotičnih lokacija. Možda samo misliš da je sreća taj fragment nečijeg života, osmijeha za koji ne znaš šta u stvari krije. Ali si i u pravu, treba se radovati i tuđoj sreći, pa makar da je ona minut života.

Tvoja sreća je samo ono tvoje. I krije se u tebi. To je stanje u kojem si zadovoljan u ovom momentu svim stvarima i ljudima koje imaš u svom životu. I kada shvatiš da je to dosta, onda će se otvoriti put ka svemu onome što još više želiš. Ako ne uživaš u onome što si sada i što imaš, džaba ti gomila novih stvari i novih ljudi. Ti, zapravo, nikad nećeš biti zadovoljan i na kraju ni sretan. Jer ništa te neće ispunjavati. Ništa ti neće biti dosta. I tako do kraja života. Ali ako stvarno uroniš u momenat života, ovaj sada i ovdje, vidjećeš to bogatstvo koje imaš. I vidjećeš da je sve u tvoju korist. I vidjećeš da je sve u redu, baš sada i ovdje. I kada tako počneš posmatrati svoj život, očekivaćeš i priželjkivati samo dobro. I ono će ti doći. Poslat ćeš poruku da uživaš u svome životu i životu, bogu, univerzumu, samo dati signal da ti pošalje još više toga. Znajući da ti niko ne može oduzeti ono što istinski pripada tebi. I ne može. Ono najvrijednije je u tebi i to nosiš gdje god da kreneš. Svoju ljepotu, snagu, znanje, intelekt, obrazovanje. I zato trebaš uživati u osjećaju sreće odmah. Bez odlaganja.

I ne zanosi si. Ono što vidiš kod drugih vjerovatno nije za tebe. Ne možeš prekopirati tuđi osjećaj sreće, ne znaš kako oni doživljavaju život, ne možeš se ugledati na druge i hodati u njihovim cipelama. Ti jednostavni nisi oni. Ti imaš svoj put i svoju sreću biraš prema svome osjećaju. To je jedina formula za tebe, kakav jesi. Tvoj život nije i ne može biti isti kao kod svih drugih ljudi. Tvoj put je samo tvoj i tvoja sreća zavisi od tebe. I tvoj zadatak je da otkriješ gdje se ona krije. Za tebe. Sve drugo nema smisla i ostat će na pokušaju života. A, život i treba da se živi u dobroti osjećaja, saznanju da je sve suštinski dobro i da je ono loše za tebe ipak za neko više dobro. Vjeruj i otkrij tu svoju sreću. Neće ti je niko donijeti, nikome je ne možeš oteti, nema šanse da je kupiš niti da pobjegneš na neko mjesto na kojem ćeš navodno biti sretan. Ako nisi sretan sada i ovdje, nećeš ni tamo. Jer ne bježiš od ovoga ovdje, nego od sebe samog. Jer nisi uspio naći sreću tu gdje jesi, sam sa sobom. Samo se osvrni, tvoja sreća vjerovatno je tu iza ugla. Nekad neprimjetna i mala, ali shvatićeš brzo, izvor tvog najvećeg zadovoljstva.

AUTHOR: Asim Bešlija