Znaš li ti šta želiš u životu?

Znaš li ti šta stvarno želiš u životu? Znam. Reći ćeš da znaš. Pet-šest materijalnih stvari i jednu osobu i priči je tu kraj. Međutim, opet i kad dobiješ sve to, opet osjećaš kao da ti nešto fali. Šta je to? Šta ti to donosi nemir i traži još više, traži da se oslobodi i ispolji? Šta ti to ne da mira? Čak i u onoj varijanti kada si ispunio sve što ti društvo traži, postao za primjer, ispoštovao sva pravila, živiš prema očekivanjima, skrasio si se i dio si šablona. Zbog čega ti to nije dosta? Možda iz prostog razloga jer to nisi ti. To nije tvoja uloga. Uradio si nešto što neko drugi misli da trebaš, a potpuno zaboravio na sebe. I onda, kada se sve smirilo i život je krenuo tokom koji su ti drugi odredili, ti se nađeš u moru nezadovoljstva,  okružen suočavanjem sa samim sobom i željom koja te razdire da budeš neko drugi. A, ne onaj koji bi trebao biti. Iz jednog prostog razloga – jer si morao. Prodao si svoju slobodu da bi možda zadovoljio sve oko sebe. Osim samog sebe. A, priča tek onda počinje.

Šta se desilo u međuvremenu? Gledao si druge koji su sretni ili navodno sretni, kopirao tuđe živote, pokušavao pronaći smisao u načinu životu kakav svi žive i diviti se takvoj ljepoti života. I u sve to uglaviti sebe. Kakav bi navodno trebao biti radi opšteg odobravanja. Iako si dobro znao da ta priča nije za tebe, da tu nisi sav svoj i da tvoje srce kuca za slobodu da budeš baš ono što osjećaš da bi trebao biti. Kopirao si kopije, pokušavao se uklopiti, mislio da ćeš zavarati sam sebe, znajući negdje tamo daleko u svome biću, da u životu nema istinskog varanja. Ma što ko da ti kaže. Sve je, zapravo, iluzija osim onog što ti osjećaš i kako ti vidiš sam sebe. A, ipak si podlegao iluziji da je najbolje baš onako kako su te naučili. Dok je tvoje unutarnje ‘ja’ vrištalo za nečim drugim. Otići dalje, vidjeti više, doživjeti, prodisati, osjetiti, zabilježiti u svom srcu, dotaći ono što možda niko do sada dotakao nije. Sve nadohvat ruke, a ti si sam zaustavio sebe.

I zato ti je to najvažnije pitanje – znaš li šta želiš u životu? Ne šta misliš da želiš, nego šta osjećaš da želiš. Onda kada se prestaneš igrati igricama uma i prepustiš osjećajima. Tek tada ćeš saznati šta je to. Kada osjetiš život, svoju životnu svrhu. Kada sam shvatiš sebe. Kada iskreno odgovoriš na ovo pitanje. Jer ti nisi isti, ti si drugačiji. U tome je sva ljepota. Ti ne želiš to što misliš da želiš. Ti uvijek želiš više. A, uvijek željeti više je najživotnija stvar na svijetu. Tada se širiš, donosiš novu energiju, kreiraš, inspirišeš druge i iza sebe ostavljaš stvari po kojima će te pamtiti. Ne samo kao osobu koja je, eto, živjela regularan život. Zato pokušaj osjetiti slobodu i iz te slobode lišene tuđih želja, pronađi pravog sebe. Pa ćeš znati šta želiš i koja je tvoja uloga među milijardama onih koji se kreću oko tebe. Znat ćeš kako možeš doprinijeti i pomoći obogaćivanju onoga što nas okružuje na svakom koraku, a to je inteligentna moć života i bezgranična snaga svjesnosti. Zato požuri i saznaj šta stvarno želiš u životu. Ova epizoda nema reprizu.

AUTHOR: Asim Bešlija