Sebe nosiš sa sobom

Gdje god pođeš, sebe nosiš sa sobom. Ako misliš da ćeš otići negdje i pronaći novog sebe, varaš se. Ti si uvijek ti, sve do onog momenta dok se ne promijeniš. Dok ne shvatiš da su promjene jedina stvar koja je stalna i dok ih ne prigrliš. Sve je promjena, sve se kreće, čak i onda kada misliš da je sve stalo. Ako ništa, stariji si. A, i to je promjena. Tako da ako bježiš od nečega, to nije ništa nego bježanje od samoga sebe. Ako te vanjske okolnosti tjeraju da bježiš, to je bježanje od samog sebe. Kada prihvatiš da ti možeš biti ono što želiš bez obzira na okolnosti, onda si slobodan. Onda ne moraš otići tamo negdje u nadi da će ti biti bolje sa samim sobom jer će dobro biti gdje god se nalaziš, jer ćeš biti komotan u svojoj vlastitoj koži i moći ostvariti sve ono što si zamislio. Bit će ti dobro gdje god da si. Jednostavno jer znaš ko si. Bez toga, svugdje će ti faliti nešto odnosno neko. A, to si opet ti.

Ako nisi zadovoljan, pomakni se, unaprijedi se, učiniti taj korak naprijed. Za početak, počni drugačije razmišljati i na taj način promijeni svijet koji te okružuje. Kada promijeniš to, sve u tvom fizičkom okruženju počinje se mijenjati. Počinješ biti novi ‘ti’, pokazivati nove interese, raditi stvari koje do sada nikada nisi radio i pratiti svoje srce. Što je možda i najbitnije – otkrićeš put svog srca, osloboditi, željeti snažnije i dobivati ono gdje ide tvoja energija. Jer uvijek je tako – gdje uložiš najviše energije, to samo raste i razvija se. Mimo toga, gledaćeš život kako prolazi, iz straha da ne uradiš nešto pogrešno ili toga što misliš da je nešto nemoguće, zbog činjenice da jednostavno ne vjeruješ da bi se tebi možda moglo dogoditi neko čudo. Čak iako svjedočiš čudima svuda oko sebe. Svaki dan. Kad se promijeniš, kada promijeniš gledanje na svijet, sve će dobiti drugačiji ukus, boju i miris. Dobit ćeš nove puteve koji će se otvoriti sami od sebe. Jednom kad povjeruješ.

I onda kad kreneš negdje, opet ćeš ponijeti sebe sa sobom. Ovaj put nekoga ko ne traži sebe na drugim mjestima, nego nekoga ko istražuje svijet, doprinosi svojim iskustvom, kome je dobro ma gdje se nalazio jer je u sebi našao mir i otkrio gdje je njegovo mjesto i gdje želi da ide. Zaronio je u to perfektno mjesto kreacije gdje stvari idu gotovo same od sebe i gdje su iskustva, ma kakva bila, ipak ugodna i normalan dio života. Sve je normalno, i dobro i loše, sve je dio stvaranja i rasta. Sve su kontrasti iz kojih uvijek izraste nešto bolje, iza kojih svaka želja dobije svoj oblik. Tako i ti. Pronađeš se u momentu, onom kada odlučiš da spoznaš sebe, porušiš svoja ograničenja i ohrabriš se da vjeruješ da je sve moguće, da nisi džaba dobio svoje snove i da je do jačine vjerovanja hoće li oni biti dio života kojeg živiš, u obliku u kojem ih možeš dotaći, pomirisati i okusiti. Jer ćeš onda znati da si se vratio sebi i da nisi pobjegao negdje daleko da se nađeš. Jer tamo te nema. Tamo ćeš biti isti ti, samo u drugačijem okruženju. Drugačiji ti u istom okruženju bit će ono što tražiš. Sve ostalo igra je tvoga uma sa tvojim čulima. Pa, onda, bez zadrške, budi ti. Sada i ovdje.

AUTHOR: Asim Bešlija