Zavoli život i život će voljeti tebe

Životna matematika je jednostavna. Sve što pošalješ, to ti se i vrati. Ako ne voliš svoj život i ambijent u kojem živiš, dobijat ćeš sve više razloga za to. Život će ti vratiti tu energiju. I tako možeš živjeti sve dok ne promijeniš svoje poglede. Sve do onog momenta dok ne počneš da cijeniš sve ono što imaš u svome životu i dok ne počneš uživati u tome. Dok ne pošneš voljeti svoj život. I dok ne prestaneš tražiti savršenstvo koje ne postoji. Jer život je konstantna promjena stvarnosti i što se brže prilagodiš promjenama, to će ova vožnja kroz prostor i vrijeme biti ugodnija. Što prije osvijestiš i dobro i loše kao potrebno i normalno i prihvatiš da sve postoji zato što treba, prije ćeš zavoljeti mjesto na kojem jesi i brže stići na mjesto na kojem želiš biti. A, onda nastaviti svoj put dalje. Ploviti niz rijeku, vođen dobrim osjećajima. To je život. I padanje i uspinjanje, i lijevo i desno, i mračno i tamno. Tu je da ga iskusiš i zavoliš kakav jeste.

Ako ne voliš svoj život, nećeš ga voljeti gdje god bio. Sebe nosiš sa sobom. Onda je do tebe, ne do života. Jer ti ga stvaraš. Ti praviš izbore svaki dan i biraš kako ćeš da se osjećaš. Ako ne voliš život, bit će sve više razloga da ćeš svoje iskustvo pretvoriti u patnju i nalaziti sve više razloga da se žališ i dobivati sve više situacija koje će činiti da ti baš ništa ne ide od ruke. A, zapravo se sve krije u tvom stavu prema svemu što se dešava oko tebe i čemu si posvetio svoju pažnju. Ako ne cijeniš i nisi zahvalan na svemu što imaš, vjerovatno nikada nećeš biti u situaciji da imaš više i uživaš bolje. Jer život i treba da bude jednog ugodno iskustvo, praćeno dobrim osjećajima, pokretano pozitivnom energijom koja će donositi sve više i više dobrog. To je jednostavna formula. Ne možeš se žaliti na život a očekivati da će iz toga ispasti nešto dobro. Ne možeš pričati istu priču, a iznova očekivati drugačije rezultate. Ne možeš vrtiti jednu te istu ploču godinama, a očekivati da će neka druga vrsta muzike zasvirati. Promijeni, napravi promjenu, počni gledati na drugi način. Zavoli sebe i zavoli to što imaš.

Život je jedan. Reprize nema. Možeš ga provesti tako što ćeš stalno žaliti za onim što nemaš ili prevrnuti list i početi cijeniti sve ono što imaš. Onda ćeš dobiti i sve ono što nemaš. Zahvalnost te tjera da voliš svoj život, ona ti daje novu perspektivu i čini čuda. Zahvalnost je besplatna i traži samo malo tvoje pažnje. Budi zahvalan u ovom životu. Pretvori svaku minutu u svjesno življenje, oživi život, unesi energiju, pokreni stvari. Iskoči iz šablona u koji su te ugurali, poruši te granice, proširi vidike, diši više i gledaj dalje. Tvoje je vrijeme je sada, svaki dan. Sve se dešava sada. Sada praviš sutrašnji život, sada imaš priliku. I ne zaboravi, ne koči tebe niko. Osim te iluzije uma. Osim tih izmišljenih i nepotrebnih problema. Smiri se i uroni u svoj život. Otvori ga i obogati, gledaj na sve strane svijeta, otkrij sebe i sve ono što voliš, oslobodi se, istražuj, pokucaj na nova vrata. Ne stavljaj sebi limite koji su stavili drugi. Zavoli sve, pa makar bilo i ružno. Jer sve je to život. Raznoliki kolaž, mješavina energija, želja htijenja, pogleda, pokušaja, napora, svih nas koji smo različiti. Zavoli svoju različitost i pogledaj dalje o granice do koje vidiš. Sve ti je, zapravo, nadohvat ruke. Zavoli taj život i gledaj kako će život zavoljeti tebe. Dobit ćeš još više razloga da ga voliš.

AUTHOR: Asim Bešlija