Zašto misliš da je nemoguće?

Nemoguće je samo ono u što ne vjeruješ. Doslovno. Svaka tvoja želja može postati stvarnost, vjerovatno i brže nego što misliš samo da je sam ne sabotiraš. A, kako je sabotiraš? Kako je ubijaš? Svojom sumnjom. Tada ništa nije moguće. I tada će želja ostati samo ideja koja je prolazna, čak i onda kada znaš da je to dio tvoje životne svrhe. Sumnja i nevjerica ubit će i najčistiju želju, nešto što pokreće tvoju životnu energiju, a što iz raznih razloga nećeš da povjeruješ i da ostaneš u stanju vjerovanja sve do momenta dok ne počneš dobivati prve znakove da se ona ispunjava. To je mali mentalni trening. Ostati na kursu želje, razmišljati o njoj sve dok se osjećaš dobro i onda ostaviti da se dese doslovna čuda. Jer čuda se dešavaju. I to samo onima koji u njih vjeruju. Zato, samo vjeruj, ma o čemu da se radi.

A, zašto ne vjeruješ u svoje želje ili zašto prestaješ vjerovati? Zašto uvlačiš sumnju u svoje životne projekte? Zašto uništavaš svoju životnu energiju? Zbog načina razmišljanja, zbog kolotečine, zbog vjerovanja koja nisu tvoja a koja počinju samo sa ograničenjima. I kada se jednom zapetljaš u taj šablon i zatvoriš svoj um, dobijat ćeš samo dokaze koji ti uistinu pokazuju da to što želiš nije moguće. Samo će se redati jedan za drugom potvrđujući tuđa uvjerenja koja si preuzeo i time ograničio dotok onoga što želiš. Vidio se da ne ide drugima, pa onda pomislio da neće ni tebe. Vidio si da drugi ne vjeruju, pa misliš da moraš i ti. Preuzeo si sve ono što rade druge, iako dobro znaš da vjeruješ sebi i da vjeruješ drugačije. I da je drugačije moguće i da nema ničega što je nemoguće. Jednostavno, uvjerenja su te ukopala i to nevjerovanje da se stvari mogu promijeniti.

Koče te uvjerenja. Ništa više. I to najčešće ona koja nisu tvoja. Najviše nešto što si preuzeo od nekoga drugoga, poput matrice, pa tako ma koliko želio, sam sebe demantuješ. Ponavljaš istu priču i dobijaš iste rezultate. Formula je jasna. Umjesto da prevaziđeš sebe i prestaneš stvarati iste scenarije. Umjesto da jednostavno počneš drugačije razmišljati i gledati kako se tvoj život mijenja, kako stižu neke nevjerovatne situacije i kako se želje ispunjavaju jedna za drugom. Zvuči naivno, ali toliko je jednostavno. Usmjeriš svoju energiju na neku drugu stranu. Ako do sada nisi vjerovao, sada počni vjerovati. Uvježbaj se, to barem ništa ne košta. Pogledaj stvari iz drugog ugla, dozvoli neočekivano, poruši granice, kreni putem kojim stvarno želiš. Barem zamišljajući da si već tamo. Iskusi to u svojim mislima, poigraj se, dozvoli si slobodu. I gledaj šta će se desiti. Kada povjeruješ da je moguće, onda će tako i biti. Ma o čemu da se radilo u svijetu u kojem nema ograničenja. Osim onih koja sam stvoriš.

AUTHOR: Asim Bešlija