Niko osim tebe ne stvara tvoj život

Sve se svodi na to da niko osim tebe ne stvara tvoj život. Nikakva viša sila, nikakve okolnosti, roditelji, prijatelji, kolege, poslovi, loše ili dobro vrijeme, zemlja u kojoj živiš. Niko i ništa osim tebe. Sve je to tvoj rezultat ma koliko se trudio da za neke stvari kriviš ili upireš prstom u druge, da iznalaziš poznate ili nepoznate izgovore, da bježiš od prihvatanja odgovornosti. Sve što ti se desilo, dešava ili će se desiti u tvom životu tvoja je direktna zasluga. Bio ti toga svjestan ili ne. Svemu su kazao ‘da’, glasno ili prešutno. Svemu si dao odobrenje koje drugi i nisu morali čuti, onoliko koliko slušaju tvoje žaljenje na životne okolnosti  ili činjenicu da nemaš ono što bi želio imati. Sve si stvorio sam jer ti niko drugi to nije mogao uraditi bez tvog odobrenja. Pristao si na sve što ti se sada dešava iako si možda mnogo puta želio reći nešto drugo. A, i da si rekao, bilo bi isto. Jer si sve stvorio svojom pažnjom, bila ona pozitivna ili negativna.

Ne postoji ništa van tebe što ti uređuje život kakav vidiš. Stvari su vrlo jednostavne. Kreira tvoja pažnja, tvoja emocionalna navigacija i to dobijaš u nekom opipljivom obliku – u vodu događaja, ljudi, novca, itd. Ako se cijelo vrijeme fokusiraš na negativne stvari, na nedostatak, na ograničenja, izgovore, onda ćeš imati takva iskustva u svim područjima svoga života. I ako ništa ne promijeniš u načinu gledanja na svoj život i ne preokreneš točak, uvijek ćeš iznova imati ista iskustva i kreirati život kakav ne želiš. A, da bi jednostavno preokrenuo tokove, posveti se pozitivnijim stvarima, onima koje ti dižu energiju, od kojih se osjećaš bolje i samo posmatraj šta se dešava. Dakle, makni pažnju sa negativnih stvari i potpuno ih izbaci iz svoga iskustva. Uradi sve u svakom trenutku da se što više osjećaš što bolje. Tek onda ćeš u najvećem dijelu biti u mogućnosti da doživiš život kakav želiš. Formula koja te ne košta ništa osim malo mentalne vježbe i tvoga vremena. Jer na samom kraju, sve ovisi o tebi. Ti si svoja vlastita kreacija.

I zato ne vrijedi okrivljavati nikoga drugog i ništa drugo. Sve je samo tvoja priča i shvatićeš to onog dana kad osvijestiš i sebe i svoje želje, kada dopustiš srcu da te vodi onim putem za koji već nekako znaš da je tvoj. Osjetiš ga. I nema boljeg načina da od sada, ako želiš, promijeniš svoj život i živiš po onoj viziji za koju su ti rekli da je samo maštarija, od toga da pratiš samo svoje osjećaje. Da kažeš ‘da’ kad to osjetiš i da kažeš ‘ne’ kad ti sve oko tebe govori ‘da’ pa se i ti uklopiš. A, misliš na ‘ne’. Tvoji dobri osjećaji u pogledu bilo čega će te odvesti na mjesto koje ti pripada, dovesti ljude i situacije koje zaslužuješ i tvoj iskustvo pretvoriti u pravu radionicu čuda. I sve ovo možeš sam. I nema nikog ko ovo može uraditi za tebe. Nema tog životnog scenarija koji možeš prepisati od drugih i biti zadovoljan i sretan. Ima samo tvoja autentična priča koja čeka da bude ispričana. Kao i priča svakog od nas pojedinačno i popunjavanje mjesta koja zaslužujemo na ovom i svim drugim svjetovima. Sve ostalo samo je iluzija da nemamo kontrolu nad vlastitim životom i da smo prepušteni nekom i nečemu drugom.

I nema tu već propisane sudbine. Niko je nije bacio na tebe. Nisi siromašan jer ti je to sudbina, nisi bolestan jer ti je to sudbina, nisi nemoćan jer ti je to sudbina. Sve su to situacije nastale tvojim odabirom. Odabrao si da veći dio svoga života pričaš o siromaštvu i tome kako novca nema. I cijeloga života šalješ vibracije nemanja. I tako će ostati do kraja života. Ako ne promijeniš svoju priču i stvoriš neku novu. Ti je kreiraš i ti je živiš. Ti potvrđuješ i negiraš, i svejedno privlačiš sve u svoj život. Tvoja sudbina je ono što ti stvoriš od nje. Ni manje ni više od toga. I što se više budeš bavio onim što želiš, to ćeš ga više imati u svome životu. Jednostavno, zaboravi na stvari koje ne želiš. I što tebi bude bolje, bit će bolje i ljudima oko tebe. Postaćeš inspiracija i biti promjena koju mnogi žele da vide. Umjesto zarobljenika neke izmišljene sudbine, postaćeš svjetlost koja će obasjati sve ono što se do sada nije vidjelo. I to samo i jedino ako prihvatiš da si ti kreator svega onoga što trenutno živiš. I da nema ograničenja osim onih koja si sam sebi postavio.

AUTHOR: Asim Bešlija