Multimedijalni izvještaji ‘Kako živim’

Serijal multimedijalnih izvještaja pod nazivom ‘Kako živim?’ ponudio je produkciju nekoliko formata medijskog izvještavanja u jednom paketu i omogućio najširi mogući plasman na različite vrste medija poput televizije, radija, internet portala i različitih društvenih mreža. Sadržaj multimedijalnog paketa u finalu bio je sljedeći: video prilog, audio prilog, tekstualni prilog, galerija fotografija i grafičke ilustracije.

Kroz sve ove formate obrađivana jedna tema odabrana za specifično izdanje izvještaja za jedan mjesec. Ovo je dalo dovoljno širine i fleksibilnosti za korištenje različitih formi novinarskog izvještanja poput članaka, reportaža, intervjua, ovisno o količini i kvaliteti materijala koji je snimljen na terenu.

Projekat je bio posvećen istraživanju tema na lokalnom nivou, s naglaskom na sredinama koje su medijski posebno zapostavljene i čija problematika treba dodatnu pažnju na jedan konstruktivan način. Izvještaji su  snimljeni u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i ponudili su uzorak problema/rješenja koji se može naći i u drugim lokalnim zajednicama, što je publici dalo mogućnost uvida i identifikacije praksi koje se mogu primjenjivati i u njenom vlastitom okruženju.

Kroz sam naziv projekta vidljivo je da se fokusirao na životne teme odnosno to kako žive ljudi u lokalnim sredinama što nudi jedan širok tematski pristup poput stanja manjinskih prava, ekonomije, kulture, položaja žena, migracija i uopšte društvenog razvoja u kontekstu integracija BiH u EU odnosno postizanje viših standarda u životu i radu. Realizacijom projekta je dobijen set unikatnih izvještaja o važnim društvenim temama kao svjedočanstvo razvoja Bosne i Hercegovine u određenom vremenskom periodu.

Autor projekta je Asim Bešlija, a sam projekat podržane je od strane IMEP programa koji podržava nezavisne medije i novinare u produkciji njihovih vlastitih sadržaja. U periodu oktobar, 2018 – mart, 2019 producirano je ukupno pet multimedijalnih izvještaja koji su plasirani na medijima poput FACE TV-a, BHRT-a, magazina Buka i drugih.

AUTHOR: Asim Bešlija