Romski medijatori u Bosni i Hercegovini

I u 2018-oj godini pred Udruženjem žena Romkinja ‘Bolja budućnost’ iz Tuzle stajao je težak zadatak – nastaviti borbu za što ravnopravniji status romske populacije u bh. društvu kroz niz inicijativa vezanih za inkluziju. Jedna koja je uspješno završena je pomoć Romkinjama kroz angažman tri medijatora, posrednika koji su pomagali korisnicima projekta da ostvare svoja različita prava, a koji nisu znali ili na druge načine nisu mogli ostvariti.

Medijatori su bili dio projekta ‘Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu’ koji je podržala Austrijska razvojna agencija putem Care International Balkans s ciljem poboljšanja socio-ekonomskog položaja Romkinja u BiH, Srbiji i Crnoj Gori na nekoliko odabranih lokacija.

A, kako sve ovo izgleda kada se pretvori u stvarni život i ljude kojih se tiče, pokazuju sljedeći primjeri iz Bosne i Hercegovine. Medijatori koji su angažovani u nekoliko lokalnih zajednica riješili su brojna životna pitanja Romkinja poput pribavljanja ličnih dokumenata, zdravstvene zaštite, socijalne pomoći, školstva, zaposlenja, nasilja u porodici i drugog. Zapravo, odigrali su ključnu ulogu u uspostavljanju komunikacije između institucija vlasti i romske zajednice koja je u najvećem broju slučajeva zapostavljena iz različitih razloga. No, situacija na terenu sada se mijenja.

Film ja za Udruženje žena Romkinja ‘Bolja budućnost’ iz Tuzle producirao Kreativni tim 4KA: Asim Bešlija, producent, Elmir Mulić, kamerman, Edvin Buturović, montažer i autor muzike i Ivona Zarahović-Buturović, grafički dizajn.

Kontakt producenta filma: asim@beslija.ba

AUTHOR: Asim Bešlija