Dokumentarni serijal ‘Allah in Europa’

Dokumentarni serijal ‘Allah in Europa’ ili ‘Alah u Evropi’ sniman je tokom 2016.godine na području cijele Evrope, a početna stanica bila je Bosna i Hercegovina kao mjesto najautentičnijeg i najstarijeg evropskog islama. Serijal je sniman za drugi kanal Belgijske državne televizije Canvas, a namjera je bila da se prikaže današnje prisustvo islama širom evropskog kontinenta te problemi koje muslimani imaju prilikom integracije u ovdašnji civilizacijski prostor.

Bosna i Hercegovina odabrana je kao primjer umjerenog islama i mjesto gdje se susreću različite religije i kulture na jednom malom prostoru. Tokom snimanja prikazana je raznolikost bh. muslimana i njihove tradicije, od onih potpuno predanih vjeri do onih kojima vjera igra bitnu ulogu u tradicijskom kontekstu.

Emitiranje serijala počelo je septembru 2017.godine upravo sa epizodom posvećenom BiH. Serijal je za Belgijsku državnu televiziju producirala produkcijska kuća Eyeworks iz Brisela, a lokacijski producent u BiH bio je Asim Bešlija.

Pogledajte promotivni video za serijal.

AUTHOR: Asim Bešlija